Storm Dudley & Eunice 16 & 18 februari 2022

Storm Eunice volgens het Europese weermodel ECMWF

Februari 2022 verloopt erg zacht met geregeld regenzones en sterke windvelden die voorbij trekken. Dat is zeker het geval deze week. Twee stormdepressies trekken langsheen de Benelux en veroorzaken stormachtig weer. We gaan hier wat dieper op in.

Op woensdagavond 16 februari 2022 en de nacht naar donderdag 17 februari trekt stormdepressie Dudley van Schotland over de centrale Noordzee richting Denemarken. Ten zuidwesten van het lagedrukgebied ontstaat er een sterk windveld met rukwinden tot 110 km/u aan de kustgebieden van de Benelux en het noorden van Nederland. In het Belgische binnenland gaan de rukwinden naar 90 km/u, lokaal iets meer. Dudley is echter nog maar het voorproefje van Eunice op vrijdag.

Waarnemingen in de Benelux van de rukwinden op de piek van het windveld van Dudley 23u30 16 februari 2022.

Maar hoe komt het dan dat we deze maand zoveel stormdepressie op bezoek krijgen in Noordwest-Europa?

Voor het antwoord op die vraag moeten we wat meer naar het westen kijken, namelijk naar de Atlantische Oceaan. Wanneer er grote temperatuurverschillen ontstaan in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, ontstaan er zeer krachtige straalstromen (of jet streams) in de hogere atmosfeer. Je kunt deze straalstromen het eenvoudigste beschouwen als hevige rivieren van wind op zo’n 10 kilometer hoogte. Deze straalstromen verplaatsen zich vervolgens richting Europa en zorgen tegelijk voor het ontstaan van zeer snel uitdiepende depressies die voor veel regen en wind zorgen. Hoe krachtiger het snelste deel van de straalstroom, hoe sneller een stormdepressie kan ontstaan en hoe heviger deze uiteindelijk kan worden. Als de luchtdruk zeer snel daalt in zo’n depressie, dan neemt het aantal isobaren (lijnen van gelijke druk) zeer snel toe ten zuiden en ten westen van zo’n lagedrukgebied.

Vergelijking tussen isobaren kort opeen en het ontstaan van een strak windveld, nu vrijdag bij storm Eunice.

Stormdepressie Eunice op vrijdag is een klassiek voorbeeld van een depressie die boven de Atlantische Oceaan ontstaan, vervolgens al snel uitgroeit tot een lagedrukgebied met een storm windveld errond en ook nog eens snel ‘meelift’ met de straalstroom richting Noordwest-Europa. Eunice hangt op donderdagochtend nog boven het midden van de oceaan en bereikt op vrijdagochtend de Ierse kust. Op die 24 uur is de kleine depressie ondertussen al uitgediept tot een stormdepressie met in de kern 964 hPa luchtdruk en rukwinden tot 130 à 140 km/u aan de Ierse kust. Vrijdag begint overigens nog relatief rustig in België met ‘amper’ rukwinden tot 50 km/u. Het is echter tegen de middag dat we ook in de grip geraken van het strakke windveld ten zuiden van Eunice. Op vrijdagmiddag hangt de depressie al boven de Engelse oostkust en is ze klaar om de Noordzee over te trekken richting Scandinavië.

Tegen de late namiddag (na 15u) begint het dan heel hard te waaien in de Benelux. De wind zal 7 Beaufort bereiken en aan de kust wordt het stormachtig met 8 Beaufort. De rukwinden nemen in kracht toe van 75 km/u net voor de middag tot 110 km/u op de piek rond 18u. Het is echter zo dat het noordwesten, de kust en Nederland de hevigste windstoten over zich heen krijgen met uitschieters tot 120 km/u en tot 130 km/u in de kustgebieden, ook onze oostkust (De Haan-Knokke). Dit zijn uiteraard zeer gevaarlijke waarden die ongetwijfeld op verschillende plekken voor schade kunnen zorgen. Het is dan ook aangeraden om vrijdagnamiddag en -avond zeer voorzichtig te zijn als u buiten komt en niet in de buurt van bomen of onstabiele constructies te komen. Ook op de baan wordt het gevaarlijk, zeker wanneer het regent.

Meer informatie komt er wanneer de weermodellen hun laatste output geven op donderdag 17 februari.

Hou het veilig!

(c) Tim Van den Branden, Het Hamse Weer 2022

Plaats een reactie