Weermodellen

Wat zijn weermodellen en hoe raadpleeg ik ze?

Wanneer meteorologen een weerbericht samenstellen, gebeurt dat aan de hand van zeer veel informatie. Ze maken hiervoor namelijk gebruik van verschillende weermodellen. Dit zijn complexe computerprogramma’s die de evolutie van de atmosfeer berekenen a.d.h.v. natuurkundige wetten. Deze weermodellen vertrekken van de actuele toestand van de atmosfeer, gebaseerd op waarnemingen. Weermodellen blijven echter benaderingen van een uitermate complexe atmosfeer. Daardoor zijn nooit perfect en bevatten ze fouten. Dat zorgt voor een bepaalde onzekerheid in hun weervoorspellingen. Hier komt vervolgens de genuanceerde blik van de weerman of -vrouw te pas die verschillende outputs van de modellen vergelijkt om tot een betrouwbare weersverwachting te komen.

Bekende weermodellen zijn: GFS, ECMWF, ICON, ASPERGE, ALARO,…

Vaak gebruikte weermodellen

Hieronder is er een overzicht van websites en bepaalde weerkaarten die frequent gebruikt worden door professionele en amateurmeteorologen om een weerbericht samen te stellen. Neem zeker eens een kijkje indien u zelf interesse heeft om deze weermodellen beter te leren kennen. Veel informatie is namelijk vrij beschikbaar op het internet, maar het vergt kennis en oefening om deze weerkaarten te interpreteren.

Twee sites waarop je verschillende weermodellen kunt vinden

Weerpluimen

Weermodellen worden ontwikkeld en gebruikt door verschillende nationale meteodiensten en/of universiteiten. Er zijn dus veel verschillende computermodellen en elk weermodel heeft zijn zwakheden sterktes. Daarom is het belangrijk om bij de interpretatie van weerkaarten, de outputs van meerdere modellen te vergelijken.

Hoe een rekenfoutje tot een foute voorspelling kan leiden

De weercomputers baseren zich op de actuele situatie van de atmosfeer alvorens ze aan de slag gaan met complexe natuurkundige formules om een toekomstige situatie te berekenen. Die actuele situatie is afkomstig van metingen, maar deze zijn natuurlijk nooit 100% correct. Bovendien kunnen we niet elk deel van de atmosfeer op elke plek op aarde meten, dus de observatiemetingen zijn altijd in zekere mate onvolledig.

Deze onvolledigheden leiden tot foutjes in de voorspelde uitkomst van de weercomputers en aangezien er steeds verder in de toekomst wordt berekend vanaf die beginsituatie, leidt dat tot steeds grotere fouten verder in de tijd. Daarom dat we dus niet het weer verder dan een dikke week kunnen voorspellen. Omdat die foutjes uiteraard niet gekend zijn, gaat men juist expres op basis van statistiek foutjes aanbrengen in de berekeningen. Daardoor ontstaat er een hele resem van 50 extra berekeningen (groene lijntjes op een weerpluim) die het effect tonen van die foutjes. Eén van die extra berekeningen kan dus een werkelijk foutje bevatten. Waarom is dit nu zo handig voor de meteorologen? Wel omdat deze gevisualiseerd in een grafiek (een weerpluim) zeer snel de onzekerheid van een weersvoorspellingen tonen. Hoe verder de groene lijntjes verspreid zitten van elkaar en van de hoofdberekening (rode lijn, zonder bijgevoegde foutjes), hoe meer onzekerheid er is over de precieze weersverwachting.

Voorbeeld van een weerpluim door model ECMWF op 1 november 2020. Vanaf vrijdag 6 november kan je stellen dat de voorspelling meer onbetrouwbaar wordt.

Zelf eens een kijkje nemen naar die weerpluimen? Via onderstaande knop ga je naar de website die we zelf raadplegen voor onze weersvoorspellingen. Vink “expert” aan om bovenstaande weergave te krijgen.

Al zin gekregen om zelf eens weerman of -vrouw te spelen? Kijk dan maar eens goed rond op bovenstaande websites. Heb je een vraag of wil je graag wat meer info over de werking van weermodellen of hoe wij ze gebruiken bij het Hamse Weer? Stel hieronder je vraag en we antwoorden zo snel mogelijk.