Extreme neerslag en overstromingen juli 2021

Op enkele buien na in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn de extreme neerslagcondities van de afgelopen 3 dagen (13-14-15 juli 2021) eindelijk voorbij. Het is pas op dit moment dat de ravage echt duidelijk wordt. We geven een klein overzicht van de meest opmerkelijke foto’s en schade.

De luchtfoto toont een volledig overstroomd Durbuy, enkel het kasteel en de omringende straten staan nog droog. De Ourthe neemt hier haar volledige riviervallei in. Het natuurlijke hydrologische systeem is volledig baas en laat de menselijke invloed verbaasd achter zich. Ook in alle andere riviervalleien in de Ardennen is te zien hoe het water de volledige vallei inneemt, ten kost van de dorpen die er vaak in gelegen zijn. Dit doet ons toch serieus nadenken over onze relatie tot water.

Compleet overstroomd Durbuy door de Ourthe op 15 juli 2021

Een tweede en erg extreem voorbeeld is de grootschalige aardverschuiving in het Duitse Erftstadt-Blessem waar een diep en groot ravijn is ontstaan door regressieve erosie vanuit een groeve naast het dorp. Een extreem levensgevaarlijke situatie waarbij helaas ook doden te betreuren zijn.

Ontstaan van een enorm ravijn in Erftstadt-Blessem Duitsland

Het derde voorbeeld is de dijkmuur langs de Maas in Maaseik. De enorme watermassa die een spoor van vernieling achterlaat in Wallonië stroomt uiteraard steeds verder stroomafwaarts en passeert zo langs de Maasvallei richting Nederland naar de Noordzee. In de Maasvallei is de gehele winterbedding van de rivier ingenomen door de enorme watermassa en is een historische recordhoogte van het water opgementen. Enkel een kleine dijkmuur houdt het water tegen. Ook hier probeert de Maas haar volledige riviervallei in te nemen en dat is zeer indrukwekkend want de Limburgse maas heeft al reeds zeer veel ruimte om uit haar oevers te treden. Op de ene foto zie je de situatie van 16 juli 2021 waarbij een shot in het dijkmuurtje verstevigd is met zandzakjes en op de andere foto zie je dezelfde situatie bij mooi weer. let zeker op de laaggelegen weiden van van de muur die nu onder meters van kolkend water staan.

Deze extreme neerslagbom heeft geleid tot één van de ergste natuurrampen in decennia hier in Oost-België, Nederlands Limburg en Westelijke Duitsland. Zelfs met de nodige maatregelen, al dan niet preventief zijn zulke watermassa’s onmogelijk te controleren. De harde hand van de klimaatverandering laat zich opmerken in zulke extreme weersituaties. Natuurrampen hebben zich altijd al voorgedaan, maar na jaren van extreem droge zomers, snel opeenvolgende hittegolven en enorme neerslaghoeveelheden in korte tijd in slechts de afgelopen 5 jaar(!) kan je onmogelijk nog blind zijn voor de gevolgen van de klimaatopwarming. We kunnen als mensen de gevolgen nog enigzins beperken, maar het wordt ook duidelijk dat we ons in de 21ste eeuw zullen moeten aanpassen aan een snel veranderende natuurlijke omgeving.

Op dit moment gaat ons medeleven uit naar de vele slachtoffers die dierbaren verloren hebben of enorme materiële schade geleden hebben. We hebben dan ook veel respect voor de hulpdiensten en vrijwilligers die al het mogelijke doen om deze situatie op te lossen.

Plaats een reactie